Η αλήθεια είναι ένας ωκεανός που τον ταξιδεύεις με την απορία και όχι με την αμφιβολία

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Οι ευθύνες μιας κυπριακής χρεοκοπίας






Εάν η Κύπρος χρεοκοπήσει τις επόμενες μέρες ή ώρες λόγω μαζικών αποσύρσεων καταθέσεων από το ασταθές κυπριακό οικονομικό περιβάλλον, όπως δείχνουν κάποιες προκαταρκτικές δηλώσεις σχετικά με αυτή την πιθανότητα, η ευθύνη δεν θα είναι του κάκιστα ενημερωμένου και γενναιότατου λαού της, ούτε φυσικά των 2 κορυφαίων Ελλήνων ανεξάρτητων αναλυτών  (Αιμ. Αυγουλέας διεθνώς και Γ.Βαρουφάκης στην Ελλάδα), οι οποίοι γνωρίζοντας καλά τις τρομακτικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας και την πολιτικής και στρατηγική τρωτότητα του νησιού,  επέλεξαν να στηρίξουν, ανεξαρτήτως Μνημονίου, την περικοπή, για λίγο χρόνο, κάποιων μεγάλων καταθέσεων, με συνέπεια τη φυγή μικρού μόνο αριθμού καταθετών, παρά τα όσα λένε εν χορώ τα όργανα των παγκόσμιων τραπεζών. Όπως δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις διεθνώς, τιο τραπεζικό σύστημα και η κίνηση κεφαλαίων πρακτικά έμειναν ανεπηρέαστες από τη μία ή την άλλη προοπτική. Αντίθετα, ήδη υπάρχουν φόβοι για εκροή από τις κυπριακές τράπεζες λόγω αβεβαιότητας.





Διότι, εάν η Κύπρος έδινε πολύ γερά ανταλλάγματα σε όσους μεγαλοκαταθέτες "κουρεύονταν" και άνοιγε και καμμία πολύ μαύρη offshore, πολλά θα πήγαιναν καλύτερα. Με τη χρεοκοπία όμως ενόψει, ίσως χάσει πολύ περισσότερα και οι τράπεζές της μπορεί να καταρρεύσουν και μόνο από τον πανικό μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης. Επίσης, η Κύπρος είχε την επιλογή να "κουρέψει" μόνο Κυπρίους μεγαλοκαταθέτες και να ανοίξει τις πιο επίμαχες από τις offshore. 



Η ευθύνη όμως, θα είναι όσων πολιτικών είπαν ΝΑΙ στην ανακεφαλαιποίηση αδιαφορώντας για τους μικρούς καταθέτες, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί ο πληθυσμός, όπως η ΝΔ και ο πρόεδρος της Κύπρου. Με πρώτη φυσικά την ΕΕ, η οποία δεν θα έχανε τίποτε εάν έδειχνε ανοχή στη μικρή Κύπρο, τη στιγμή που το Λιχνενστάιν ή το Λουξεμβούργο, κεντρικές περιοχές της ΕΕ, είναι παράδεισοι μαύρου χρήματος.  Θα είναι επίσης  ευθύνη όσων συγχέουν το μέτρο της ανακεφαλαιοποίησης με το Μνημόνιο (οι ανεξάρτητοι αναλυτές δεν τα συνδέουν) και οι οποίοι παραγνωρίζουν τι θα σημάνει μια χρεοκοπία για ένα κατεχόμενο νησί, επάνω σε κοιτάσματα πετρελαίου στη Μ.Ανατολή. Αναμφισβήτητα δε, θα  είναι ευθύνη και του ΑΚΕΛ το οποίο διέλυσε την κυπριακή οικονομία μέσα στην εποχή των Μνημονίων και υπέγραψε το Μνημόνιο, όσο και του νυν προέδρου και του ΔΗΣΥ, οι οποίοι αρχικά είπαν προεκλογικά ότι δεν θα χειριστούν τις καταθέσεις,  κατόπιν δέχθηκαν το χειρισμό (το προσωρινό "κούρεμα") και κατόπιν μέσα στην Κύπρο υπαναχώρησαν και πάλι, καθιστάμενοι απολύτως αναξιόπιστοι.  Τέλος, θα είναι όλων όσων υπηρετούν στην Ελλάδα το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, το οποίο κίνησε γη και ουρανό για να μην αγγιχθούν οι καταθέσεις, ενώ αποτελούν καλύτερο τεκμήριο πλούτου από τη φορολογία.

Ευχαριστώ ξανά τους φίλους αναλυτές που βοήθησαν να  συλληφθεί, να τεκμηριωθεί και να ολοκληρωθεί κάθε άρθρο αυτής της σειράς για την Κύπρο.

Ελπίζω ολόκαρδα να κάνω λάθος 
Και για τη χρεοκοπία, και για τις ευθύνες

© 2013 Γιώργος Θωμαϊδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου