Η αλήθεια είναι ένας ωκεανός που τον ταξιδεύεις με την απορία και όχι με την αμφιβολία

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Προς Κυριάκο Μητσοτάκη και λοιπούς γόνους: Παραιτηθείτε από την κληρονομική έδρα, όχι από το δωρεάν αυτοκίνητο.


Κύριε Μητσοτάκη (Κυριάκο),

σας γράφω προσωπικά, αλλά ουσιαστικά είστε ο εμβληματικός παραλήπτης.

Πληροφορήθηκα με έκπληξη τη δημόσια ανακοίνωση της παραίτησής σας από το βουλευτικό αυτοκίνητο και κάποια άλλα οικονομικά βοηθήματα (ή προνόμια) που λαμβάνουν οι βουλευτές. Η κίνησή σας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ανιδιοτελής. Αναρωτιέμαι,πόσο ανιδιοτελής όμως μπορεί να είναι, όταν είναι γνωστό πως ούτε σας επιβαρύνει ιδιαίτερα, ούτε μπορεί να γίνει από κάθε βουλευτή και κυρίως γίνεται και δημόσια και πολύ αργά και τη στιγμή που η οικογένειά σας έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη μια καλή δημόσια εικόνα.

Θα μείνω σε αυτό: Όπως καταλαβαίνετε, η βελτίωση της δικής σας φήμης (η οποία είχε τρωθεί από τη σχέση σας με τη Ζήμενς και τη στήριξή σας στο Μεσοπρόθεσμο) θα βελτιωθεί κάπως. Επίσης, η οικογένεια σας θα ωφεληθεί: Ο παππούς σας, Κ.Μητσοτάκης, στη διαβόητη συνεντευξή του στον ΣΚΑΙ, έδειξε να μην δίνει μεγάλη σημασία στο να θα σκοτωθεί κόσμος στην πλατεία Συντάγματος. Η αδερφή σας, Ντ. Μπακογιάννη, πέρα από τη στήριξή της στο Σχέδιο Ανάν, ζήτησε τη βίαιη -και αντισυνταγματική- διάλυση των δομών των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα και επιτίμησε για 1000 ευρώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν αυτό οργάνωσε δημόσια εκδήλωση για τα αίτια της κρίσης,με ομιλητές καθηγητές και τον Μ.Θεοδωράκη. Ο ανιψιός σας τέλος, Κ. Μπακογιάννης, ενώ είναι δήμαρχος σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας, με την πιο υψηλή εσωτερική μετανάστευση λόγω φτώχειας, τάχθηκε υπέρ του Μνημονίου και όλων των άλλων πολιτικών.

Όλοι, οικογενειακά, έχετε γίνει συνδαιτημόνες κοινών, κατά συρροήν δολοφόνων, των George Bush Ι και ΙΙ, και ουδέποτε είπατε μια δημόσια λέξη για τα εγκλήματά τους ή για τη στάση του κόμματός τους, τοοποίο, στις 3 Αυγούστου, προτιμά να μην πληρωθούν οι μισθοί στις ΗΠΑ από το να φορολογηθούν οι πολύ πλούσιοι. Μήπως αυτό, σας θυμίζει τη δική σας πολιτική; Προτιμάτε να μην φορολογηθούν ουσιαστικά οι πλούσιοι, αλλά να δανειζόμαστε σε βάρος του λαού.

Να σημειώσω επίσης ότι ενώ έχετε κάνει κριτική στο ένα ή στο άλλο μέτρο για κάποια δάση, δεν έχετε κάνει καμμία δημόσια κριτική στον Κ.Μητσοτάκη, ο οποίος, πρακτικά, ζήτησε "στην ανάγκη", οι διαδηλωτές να εκτελεστούν στο Σύνταγμα δημόσια εάν πήγαιναν να καταλάβουν το δημόσιο κτίριο της Βουλής, την ώρα που ψηφιζόταν ό,τι για αυτούς είναι η εκποίηση της πατρίδας μας, την οποία υποστηρίξατε. Δεν νομίζω οκ. Κ.Μητσοτάκης να ξεχνάει, από τη δική του μακρά πείρα, ότι οι πυροβολισμοί και οι νεκροί στις διαδηλώσεις δεν μπορεί ποτέ να γίνονται τελείως "στοχευμένα": θα σκοτώνονταν δηλαδή και γυναίκες, παιδάκια,κοπελίτσες, άμαχοι, γέροντες, ανάπηροι."Παράπλευρες απώλειες" δηλαδή, όπως τις ονόμασε η Αμερική, του οικογενειακού σας φίλου G.Bush I, το 1991.

Επίσης, η πράξη σας ήρθε πάρα πολύ αργά και στην πλέον ειρωνική στιγμή: Τη στιγμή που ο λαός μας προετοιμάζεται να βουλιάξει στη λύπη, εσείς απλά παραιτείστε από το δωρεάν αυτοκίνητο(που πιθανώς και να μην σας αρέσει αισθητικά). Η πράξη σας έγινε δημόσια (άρα τολμώ να υποθέσω καθόλου διακριτικά και χωρίς να θιγείτε από τη δημοσιότητα, όπως κάποιος που θα το έκανε διακριτικά).

Όμως, ενώ παραιτείστε από αυτά, εσείς όπως και όλη η οικογένειά σας, δεν λέτε λέξη για την κοινωνική αδικία. Υποστηρίζετε οικονομικά προγράμματα, που τολμούν να ισχυρισθούν ότι τον λαό μας θα τον σώσουν οι ίδιοι που τον καταστρέφουν και τον ληστεύουν κάθε μέρα.

Εάν παρόλαυτά όλα όσα λέω είναι λαθεμένα, και όντως διαφέρετε, έστω στο ζήτημα της πολιτικής ηθικής της εικόνας, θα σας προτείνω μια άλλη χειρονομία, που θα σας καθάρει δια παντός. Μια χειρονομία πρωτότυπη και όχι μια κοινότοπη επανάληψη της ιστορίας με το αυτοκίνητο, που και άλλοι πριν από εσάς έκαναν, χωρίς να αλλάξουν τίποτε άλλο...

Παραιτηθείτε από τη βουλευτική έδρα και καλέστε όλες και όλους βουλευτές εξελέγησαν κληρονομικά στις έδρες πατέρων, μητέρων, θείων, νονών, αδερφών και πεθερών. Την αρχή, μπορείτε να την κάνετε με τον αρχηγό σας Α.Σαμαρά (ανιψιό βουλευτή και εγγονό πολιτικών) και Γ.Παπανδρέου (γιο και εγγονό πρωθυπουργών), την αδερφή σας (αρχηγό κόμματος κόρη πρωθυπουργού) και περίπου ογδόντα βουλευτές που είναι και οι μόνοι με σταθερές έδρες, άρα και σταθερή προοπτική για την κατάκτηση αξιωμάτων. Επίσης, καλέστε όλους τους δημοτικούς άρχοντες συγγενείς πολιτικών, με πρώτο τον ανιψιό σας (Κ.Μπακογιάννη, ο οποίος δεν ήταν μόνιμος κάτοικος Ευρυτανίας) και τον Δήμαρχο της Γλυφάδας Μ.Βαρβιτσιώτη, να κάνουν το ίδιο.

Η έδρα σας, όπως και το κόμμα της αδερφής σας, όπως και η εκλογή του ανιψιού σας στην Ευρυτανία, όπως και όλων των άλλων, είναι οικογενειακές υποθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ούτε ότι το κόμμα της κ. Μπακογιάννη υπάρχει δημοσκοπικά μόνο στην Κρήτη και μάλιστα ακριβώς όπου είχε ισχύ και το Κόμμα Νεοφιλευθέρων του παππού σας, το 1977. Τώρα, 34 χρόνια μετά, επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική: Ένα κόμμα-σφήνα στα πλευρά της ΝΔ, το οποίο θα διεκδικήσει ένα ρόλο για κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε μιαεποχή με αμφίβολη την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Αυτά, κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δημοκρατία: Είναι πολιτική θρησκοληψία, που διαιωνίζεται μέσα από ένα πλέγμα χαρών, τοπικών παραγόντων, συνήθειας αγράμματων τμημάτων του λαού και προβολής των σπουδών του κάθε γόνου. Για αυτό το τελευταίο, θα σας πως απλά ότι τα Πολυτεχνεία μας, οι Ιατρικές, τα Βιολογικά και τα περιφερικά ΑΕΙ, είναι γεμάτα απολυμένους επί συμβάσει καθηγητές, στη δική σας ηλικία, οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα με Πανελλήνιες και έκαναν την έρευνά τους με υποτροφίες. Δεν απέφυγαν τις Πανελλήνιες, όπως τα παιδιά της άρχουσας τάξης, δεν σπούδασαν έξω μέσα από το βολικό κύκλωμα των ιδιωτικών σχολείων αλλά με αγώνα, ούτε μπήκαν στα ΑΕΙ όπου σπουδάζουν τα παιδιά της διεθνούς ελίτ χάρη στις -συχνά πολύ ματωμένες- διασυνδέσεις των γονιών τους αλλά πήγαν σε αυτά ως ταλαντούχοι ερευνητές.

Δεν είστε λοιπόν οι πιο άξιοι Έλληνες, όσο και εάν έχετε πιθανώς αυτή την καλά καλλιεργημένη ψευδαίσθηση. Ούτε η χώρα μας χρειάζεται "μοντέρνες" εικόνες, όπως οι χλιδάτες, κοινωνικά ανύπαρκτες ΜΚΟ γύρω από τον Γ.Παπανδρέου και τα διαπλεκόμενα με απατεώνες και δολοφόνους Ιδρύματα. Χρειάζεται σύγχρονη πολιτική, βγαλμένη από τα καλύτερα παιδιά αυτού του λαού και οργανώσεις λαϊκής βάσης (ΜΚΟ και μη) που να πρωτοπορούν στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Κάντε λοιπόν ένα αληθινό βήμα, και όχι απλά αλλαγή αυτοκινήτου.

Γιώργος Θωμαϊδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου